Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

CBS De Braakhekke:       De Gezonde School                 

Wij hebben de overtuiging dat gezonde voeding bijdraagt aan een goede ontwikkeling van kinderen.

Immers: om optimaal te kunnen functioneren op school, hebben kinderen (en teamleden!) goede ‘brandstof’ (lees: voeding) nodig om de ‘motor goed te laten draaien’(lees: voldoende energie om te leren, werken en spelen).

 

Gezondheid zie we dan ook als een pijler van onze visie op onderwijs.

 

 

Voeding

Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde school.

Wij, als school, vinden het daarnaast belangrijk dat gezond eten voor iedereen heel normaal is en dat het makkelijk is. Gezond eten draagt namelijk bij aan een goede ontwikkeling!

We willen daarom graag advies geven over de inhoud van de broodtrommeltjes. We hanteren bij deze adviezen de richtlijnen van het voedingscentrum en de nieuwe schijf van vijf.

 

De belangrijkste maaltijd van de dag is het ontbijt. Ontbijten zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Het zorgt er -naast goede nachtrust- voor dat kinderen ‘aan staan’ en kunnen leren op school.

We willen daarom graag dat alle kinderen de dag starten met een ontbijt voordat ze naar school komen.

 

Pauzehapje

Het pauzehapje is een belangrijk eetmoment in de ochtend, waarop kinderen even iets kunnen eten of drinken. Door een goed tussendoortje kunnen de kinderen ook het tweede deel van de ochtend geconcentreerd werken in de klas. Een pauzehapje is niet bedoeld als hele maaltijd. Geef daarom iets mee wat niet te groot is. Onze suggesties voor een gezond pauzehapje zijn:

·         Een klein broodje, belegd met kaas of vleeswaren

·         fruit, zoals een mandarijn, banaan, appel, peer, meloen, pruim, kiwi of druiven

·         1 rijst- of meergranenwafel

·         een soepstengel

·         groentehapjes, zoals komkommer, wortels, paprika, cherrytomaatjes en radijsjes

Wij doen mee aan het EU Schoolfruitprogramma: van november t/m april krijgen de leerlingen drie keer per week fruit op school en hoeven ouders geen tussendoortje mee te geven!

Koek, snoep of chips mogen niet meegegeven worden als pauzehapje. Als de leerkracht constateert dat een leerling dit wel mee heeft genomen zal hij/zij het innemen en aan het eind van de dag meegeven naar huis.


Drinken

Op school wordt het drinken van frisdrank, yoghurtdrank met suiker, chocolademelk en energydrank niet toegestaan gelet op de hoeveelheid suiker in deze dranken. Op school stimuleren we het drinken van water. Andere dranken die wij geschikt vinden zijn halfvolle melk of karnemelk.

Iedere leerling heeft een bidon gekregen. Deze bidon blijft op school en wordt ook wekelijks afgewassen. Er mag de hele dag water uit gedronken worden: uit onderzoek is gebleken dat hersenen daardoor beter functioneren! Daarnaast is water gezond en lekker.

Traktatiebeleid

Jarig zijn is een feest en dat mag natuurlijk gevierd worden! Het jarige kind verdient op deze bijzondere dag de aandacht en daarbij mag hij/zij trakteren. We willen ouders wel vragen om de traktaties klein te houden. Een gezonde traktatie mag worden uitgedeeld onder schooltijd.

In de groepen 1 en 2 mogen de ouders van de jarige bij de viering zijn (10.00u-10.15u).
De jarige mag om 11.45u de groepen langs gaan. (Ouders zijn dus alleen bij de viering!)

Meer info?

Voor meer tips en informatie over gezonde voeding kunt u terecht op de website van het voedingscentrum. Hieronder vindt u  links naar pagina’s met handige tips:

-          Wat geef ik mijn kind bij ontbijt en lunch 4-13 jaar

 

-          https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/ik-ben-9-13-jaar.aspx